Logo
Logo

De mooiste autoroutes van Nederland

Roadtrips, wij houden ervan. Avontuur, een mooie omgeving en vaak in combinatie met goed gezelschap.
Aangezien het hoogstwaarschijnlijk vakantie in eigen land wordt, hebben wij alvast de mooiste routes van Nederland uitgestippeld voor u. Want ons kikkerlandje heeft genoeg mooie plekken en routes te bieden.
Normaal gesproken duren roadtrips weken, maar deze autoroutes zijn leuk voor een dagje weg. Ze brengen u langs de meest spectaculaire bouwwerken en musea en door mooie natuurgebieden en dorpjes.
Kies een van onze favoriete autoroutes, start de motor en hit the road!

De Deltawerken, Zeeland

Met z’n vergezichten en overal zee is Zeeland de provincie bij uitstek om leuke autoritten te maken. Toer langs mooie havenstadjes en vissersdorpjes. Als u bereidt bent om er wat tijd in te steken dan is het ook in Nederland heerlijk rijden. Neem als voorbeeld deze route van ruim 175 km. U start vanaf een fantastische locatie op de Brouwersdam, de eerste koffie kan daar met uitzicht genuttigd worden. Binnendoor rijdt u naar het leuke plaatsje Burgh Haamstede en kunt u Slot Haamstede bezoeken, slot Moermond bent u reeds gepasseerd. Het is dat de vorige koffie nog in uw maag klotst, anders zou u hier weer een terrasje kunnen pikken. Niet veel verder het volgende hoogtepunt: het Delta Park Neeltje Jans. Dat moet u een keer gezien hebben. Vervolgens rijdt u over mooie weggetjes naar Zoutelande. Langs Vlissingen en Middelburg rijdt u door het mooie Veere en gaat u Neeltje Jans voor de tweede keer passeren. U komt dan langs de Plompe Toren in Koudekerke, een bijzondere toren en een mooie plek om een fotootje te schieten! Op de dijk rijdt u via mooie wegen met uitzicht naar het Watersnoodmuseum, gelegen op een prachtige plek. U rijdt door het Zeelandse landschap en langs een natuurgebied totdat u eindigt in de haven van Scharendijke. Daar hebben ze lekkere vis. Een echter aanrader! U zult zich geen moment vervelen in Zeeland, waar u een van de mooiste autoroutes door Nederland vindt.

De Veluwe

​De Veluwe is echt een prachtig natuurgebied om doorheen te rijden. Een prachtige route van ruim 210 km in Nederland, trek er een hele dag voor uit; u start bij Restaurant 'De Waal' in Ochten. Bij Oosterhout steekt u door naar boven en voorbij Arnhem rijdt u de Veluwe in. Via een paar on-Nederlandse haarspeld bochten kunt u van een versnapering genieten bij de Posbank (let op, erg druk met mooi weer!). Via een grote lus komt u in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Voor de liefhebber: bezoek het mooiste jachtslot van Nederland (Jachtslot Sint Hubertus). Verder maar weer langs Hoenderloo en Wolfheze naar Kasteel Doorwerth. Voorbij Wageningen gaat u met het pondje over de Neder-Rijn en rijdt u langs het mooie Lingemeer naar het vestingstadje Buren. Tip: wandel een stuk over de stadswallen! In Buren kunt u uw auto op het plein parkeren en een stukje verder vindt u 'De Pannekoekenbakker' waar het goed pannenkoeken eten is.​ Tip: in Apeldoorn is het Paleis ’t Loo een aanrader, naast het voormalig radiotelegrafisch zendstation Radio Kootwijk, onderdeel van Staatsbosbeheer. Radio Kootwijk ligt in een on-Nederlands mooi natuurgebied. 

Er gaat niets boven Groningen

Deze dwars door Groningen rit start in Frieslân. Dit om lekker rond het Lauwersmeer te kunnen rijden. U kunt de dag goed beginnen bij strandpaviljoen 't Mootje in Oostmahorn om te genieten van het uitzicht. Via de kustweg met een nog mooier uitzichtpunt, verkent u verder deze mooie provincie. Over typische Groningse boerenweggetjes rijdt u rustig naar de Grote Markt in Groningen. Een aanrader is de Martinitoren, dus loop daar vooral naar toe. Meteen een mooie plek voor een fotootje. Weer in de auto gestapt, duurt het vervolgens niet lang meer of u bent in Slochteren. Daar kunt u een prachtige foto maken bij de Fraeylemaborg! Via leuke plaatsjes als Oude Pekela en Vlagtwedde maakt u een ruime U-bocht rond het riviertje de 'Ruiten Aa' en komt u in het prachtige vestingstadje Bourtange. Helemaal niet zo'n gek idee om hier doorheen te lopen. Misschien zelfs een overnachting? Het is niet voor niets dat Bourtange uitgeroepen is als mooiste vestingstadje van Nederland!

Overijssel in vogelvlucht 220 km

Start bij Café 't Ponton in Kampen met prachtig uitzicht op de IJsselbrug. De motor mag hier wel even op de stoep staan. Over de IJsselbrug gaat u linksaf langs het Noorddiep naar het Nationaal Park Weeribben-Wieden. Let op, bij mooi weer in het weekend kan het hier erg druk zijn! Via mooie wegen en door Giethoorn komt u in Steenwijk terecht. Hier maakt u een rondje om de imposante Sint Clemenstoren uitgebreid te kunnen bekijken. Na Steenwijk rijdt u door 'Heerlijkheid de Eese' en langs diverse hunebedden in de buurt van Havelte. Niet veel verder komt u in het mooie stadje Zwartsluis, niet verkeerd om hier te lunchen of een bakkie koffie te nuttigen! We ontwijken het drukke centrum van Zwolle en komen dan op een van de mooiste wegen van Nederland; de IJsseldijk! Dat is heerlijk rijden naar Deventer, daar aangekomen zou u een foto kunnen maken van het 'Oudste Huis van Nederland'. Na Deventer is de Sallandse Heuvelrug aan de beurt met mooie natuur en wegen met (uitdagende) hellingpercentages. Het laatste routepunt staat in het centrum van Nijverdal, hapje eten, of gelijk naar huis? Aan u de keuze.

Land van Maas en Waalroute, Betuwe

‘Onder de groene hemel, in de blauwe zon…’ Ligt het land van Maas en Waal. Deze route begint in Rhenen bij Restaurant & Loungebar de 3 Zussen en eindigt in Wijk bij Duurstede. Drink eerst op uw gemak een heerlijke kop koffie bij de 3 Zussen om vervolgens te toeren langs pittoreske dijkdorpjes en leuke bezienswaardigheden. Zoals de Tuinen van Appeltern waar eind november het Winterfestival zijn opwachting maakt. Daarna gaan de modeltuinen even dicht, doe daarom in het voorjaar weer tuininspiratie op. De dorpen Druten en Beneden-Leeuwen liggen ook op de route. Het eindpunt is het historische vestingstad Wijk bij Duurstede. Bekijk hier de Grote Kerk Wijk bij Duurstede en leer over de geschiedenis in het Museum Dorestad.

Ruim rondje Zuid Limburg

Een route van ruim 190 km door het mooie Limburgse land. Trek hier wel gerust een hele dag voor uit! De dorpjes onderweg nodigen u namelijk uit voor een stop. Zo start u bij een leuk restaurant aan de Boschmolenplas (wel een stukje het park in lopen), komt u langs het grootste en mooiste kasteel van Nederland (Kasteel Hoensbroek), door het altijd gezellige Valkenburg, langs het drielandenpunt in Vaals, en eindigt u in het misschien wel mooiste dorp van Nederland; Thorn! Hier overnachten en morgen naar huis? Dat kan heel goed, de route stopt namelijk bij twee zeer redelijke hotelletjes. 

Over de boerenwegen door Friesland

In Friesland zijn meerdere mooie ritten te maken. Deze route is gericht op het westen van Friesland en start in Heerenveen. Na zo'n 40 minuutjes sturen door het Friese binnenland komt u aan in Lemmer en kunt u het grootste nog steeds werkende stoomgemaal van de wereld bewonderen. Langs het IJsselmeer rijdt u richting Stavoren. Ruim voor Stavoren slaat u rechtsaf naar de Grote Meren. De Indijk is een leuk smal weggetje langs het Hegemer Mar. Voorbij dit meer kiest u het noorden en rijdt u over kleine kronkelige landweggetjes naar Franeker. In Franeker is het de moeite waard om het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium te bezoeken. Alle wijzen gaan naar het oosten en wij dus nu ook, maar niet te lang, want deze weg is veel te recht. Snel zakt u af naar het zuiden en via boerenweggetjes (kijk uit voor modder!), komt u uiteindelijk aan op onze eindbestemming; Sneek. Het laatste routepunt staat vlakbij de beroemde Waterpoort op een parkeerplaats. Een wandeling, een hapje, een drankje, alles kan en niets moet. Veel plezier!