Profieldiepte, hoe zat dat ook alweer?

Natuurlijk is het belangrijk dat uw banden de juiste profieldiepte hebben. Het profiel van de band zorgt er voor dat alle krachten van de motor veilig overgebracht kunnen worden op het wegdek. De auto heeft namelijk maar 4 vlakken van A4-grootte die alle krachten moeten overbrengen. Het is dan uiterst belangrijk dat deze 4 vlakken nog binnen de veilige marges vallen. Als de profieldiepte van een band niet meer binnen de marges valt dan verliest deze band ook de mogelijkheid om water af te voeren en om grip om te weg te behouden. Ook is het mogelijk dat het voertuig raar/onregelmatig stuurgedrag gaat vertonen en onveilig aan kan voelen. Zorg er dus altijd voor dat de banden vervangen worden voordat de minimale profieldiepte is bereikt.

Deze marges verschillen per type band.

  • Een zomerband dient minimaal 2,5 mm profieldiepte te hebben.
  • Winterbanden dienen minimaal 4 mm profieldiepte te hebben.
  • All-seasonbanden hebben 2,5 mm profieldiepte nodig bij zomerse omstandigheden en 4mm profieldiepte bij winterse omstandigheden.

Regels en wetgeving in het buitenland.

Ga je vaak met je auto op wintersport? Let dan op in het buitenland! Sommige landen hebben regels die verschillen met de regels in Nederland. Zo zijn er landen waar je strafbaar bent als je een ongeluk veroorzaakt en jouw auto niet over winterbanden beschikt. Hieronder laten we een gemakkelijk overzicht zien van de regels in verschillende Europese landen.

België

Winterbanden zijn aangeraden bij winters weer.

Wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm met een aangeraden minimum van 4 mm.

Frankrijk

In bepaalde aangegeven zones zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 31 maart. Behalve als je sneeuwkettingen bij je hebt. Daarentegen zijn er ook zones waar sneeuwkettingen verplicht zijn tenzij je winterbanden hebt.

Wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm. Op het rijden met banden met onvoldoende profieldiepte staat een hoge boeten of zelfs een gevangenisstraf in Frankrijk.

Duitsland

Winterbanden zijn verplicht bij winters weer. Sneeuwkettingen zijn verplicht als het sneeuwkettingbord aanwezig is. Ondanks dat je winterbanden hebt zijn sneeuwkettingen dan alsnog verplicht.

Wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm en een advies van minimaal 4 mm.

Oostenrijk

Tijdens de winterperiode van 1 november tot en met 15 april zijn winterbanden verplicht bij winters weer. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij het sneeuwkettingbord.

Wettelijke minimale profieldiepte van 4 mm. Voor diagonaalbanden geldt een minimum van 5 mm. Elke band met minder dan 4 mm profiel wordt in Oostenrijk beschouwt als zomerband.

Italië

In de winterperiode van 15 november tot en met 15 april zijn winterbanden verplicht in bepaalde gebieden. Met een bord wordt aangegeven of sneeuwbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn. Sneeuwkettingen dienen wel aanwezig te zijn in de auto tijdens de winterperiode.

Wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm met een advies van 4 mm.