Logo
Logo

[Tips] Met deze 9 tips vergroot je de actieradius van je elektrische auto

Alles uit de accu van je elektrische auto halen en zo ver mogelijk komen op één batterijlading? Met deze 9 tips kom je verder en hoef je niet meer bang te zijn om halverwege je route stil te komen staan. Let op enkele gewoonten en profiteer van een grotere actieradius.

Tip 1: maak gebruik van regeneratief remmen

Wanneer je je voet van het pedaal haalt, voel je dat de auto vanzelf afremt. Met de energie die daarbij vrijkomt, wordt de accu weer bijgeladen. Ga daarom slim met deze techniek om, om vervolgens verder te komen op één acculading. Je kunt de felheid van remmen bepalen door de flippers achter het stuur. Hiermee kun je het niveau van regenereren instellen. Nóg een voordeel van regenereren: je remmen slijten veel minder door op de motor/accu af te remmen.

Tip 2: rijd één snelheid

Te hard rijden is nergens goed voor, ook niet voor de actieradius van jouw elektrische auto. Rijd daarom vloeiend in het verkeer, dat vergroot je actieradius aanzienlijk. Hoe minder je remt en optrekt, hoe meer energie je overhoudt. Kijk dus goed vooruit en laat tijdig je pedaal los en laat de auto uitrollen om te stoppen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht.

Het verschil in verbruik tussen bijvoorbeeld 120 km/u en 130 km/u is maar liefst 20%. Dus probeer liever iets langzamer te rijden. Het maakt weinig verschil in reistijd, maar zorgt voor een groot verschil in verbruik. Je hoeft bijvoorbeeld ook minder te laden, door een constant verbruik.

Tip 3: maak gebruik van Cruise Control

De Cruise Control speelt een belangrijke rol voor het aanhouden van één snelheid (zie: tip 2). Met een constante snelheid verbruik je minder energie. Met de Adaptive Cruise Control houdt de auto automatisch voldoende afstand op je voorliggen, zodat je zo lang mogelijk met dezelfde snelheid kunt blijven rijden. 

Tip 4: verwarm/verkoel tijdens het laden

Verwarm of verkoel je auto als hij aan de laadpaal staat te laden. Je auto gebruikt hiervoor het netstroom in plaats van de stroom uit je accu. Hierdoor is je auto heerlijk koel of verwarmd wanneer je vertrekt en gaat er niets van je actieradius af. Zo houd je meer energie over voor het rijden!

Op zoek naar een laadpaal aan huis?

Bekijk ons aanbod aan laadsystemen aan huis van Eneco eMobility.

Tip 5: gebruik wat vaker je stoelverwarming

Ga bewust om met 'energievreters' als een airconditioning en verwarming. Zet wat vaker je stoelverwarming aan. Daardoor heb je het zo warm en dat bespaart je dus flink wat energie!

Tip 6: bandenspanning op peil? Rijden maar!

Door te rijden met een lage bandenspanning, vraag de auto meer energie van je accu en dat is zonde. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de spanning van je banden controleert bij een tankstation of bij ons wanneer je auto voor een onderhoudsbeurt moet.

Tip 7: let op met files

Filerijden is echt een 'killer' voor je actieradius, doordat je steeds moet stoppen en starten heeft de elektromotor veel kracht nodig. Dat is niet bevorderlijk voor je actieradius. Plan daarom - voor zover dat kan - je route, zodat je file kunt vermijden. Dat scheelt je zelf ook een hoop ergernis.

Tip 8: je auto is geen opslagplek

Wees bewust van wat je 'meesleept' in je auto. Haal onnodige spullen uit je auto. Elk vol kratje of ongebruikt artikel betekent extra gewicht en een minder grote actieradius. Zo houd je ook nog eens je auto netjes. Win-win-situatie!

Tip 9: ken je auto van A tot Z

Dit ligt voor de hand liggend, maar wanneer je je auto goed kent, kun je het maximale uit je actieradius halen. Door slim gebruik te maken van bijvoorbeeld de verschillende regenereerniveau's en het verkoelen en verwarmen tijdens het laden, kun je optimaal genieten van elektrisch rijden.