Logo
Logo

Hyundai Wittenberg tekent convenant voor: 'waterstof in mobiliteit'

 

Hyundai Wittenberg heeft afgelopen vrijdag 23 april 2021 samen met 74 andere ondernemers, gemeenten, kennisinstellingen en vele andere partijen in de provincie Utrecht, het 'convenant waterstof in mobiliteit' getekend. Met als doel de handen in een te slaan om van regio Utrecht een groene waterstofregio te maken.

Met het tekenen van het convenant spreken alle partijen de ambitie uit om samen te werken om het gebruik - en waar mogelijk de productie - van groene waterstof voor mobiliteit in de provincie Utrecht te stimuleren. Het doel van de partijen is om ieder vanuit zijn eigen rol in de periode 2021 - 2025 bij te dragen aan de volgende realisatie:

  • 5 – 10 waterstoftankstations
  • 300 vrachtwagens en andere zware voertuigen op waterstof
  • 1.500 lichtere voertuigen (zoals personenauto’s en bestelbussen) op waterstof, zoals de Hyundai NEXO
  • 1 -2 vaartuigen op waterstof
  • 2 -5 (touring)bussen op waterstof

Met deze realisaties leveren we in de provincie Utrecht een bijdrage van 10% van de landelijke ambitie uit het Klimaatakkoord.

Waterstofstations

Binnen de gemeente Utrecht zijn er drie initiatieven voor waterstoftankstations op verschillende locaties: op Haarrijn, aan de Atoomweg en op een nog te bepalen locatie in Lage Weide. Voor de eerste twee initiatieven zijn al vergunningaanvragen al ingediend. Voor het derde initiatief zoeken de initiatiefnemers (ondernemers op Lage Weide) naar een geschikte locatie, waarna een vergunningaanvraag kan worden ingediend.
In Amersfoort wordt het waterstoftankstation op het bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef tussen Hoevelaken en Stoutenburg, volgens planning in het 1e kwartaal 2022 in gebruik worden genomen.

Hyundai Wittenberg timmert hiermee aan een weg samen met de regio Utrecht naar een groener en duurzamere mobiliteit. Een mooi initiatief, al zeggen we het zelf!