Logo
Logo

Wittenberg vakantietips

Wat kun je zelf doen om je auto in zomerse conditie te krijgen?

Goed voorbereid op vakantie gaan is het halve werk. Je kunt zelf al een grote stap zetten in de richting van een zorgeloze reis. Zorg er daarom voor dat je ruim voor vertrek je auto onder de loep neemt.

Deze checks kun jij zelf uitvoeren:

De oliepeil
Voldoende motorolie is extra belangrijk voor een lange reis door warme gebieden. Motorolie is een smeermiddel voor verschillende onderdelen in jouw auto. Daarnaast dient het ook als koel- en reinigingsmiddel. Het oliepeil is eenvoudig zelf te controleren. Let daarbij wel op dat de motor koud is en de auto waterpas staat.

Banden- en bandenspanning
Het is normaal dat je autoband altijd iets leegloopt, namelijk zo’n 2 tot 5 procent per maand. Maar liefst 60 procent van alle auto’s in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning. Met de juiste bandenspanning rijd je niet alleen comfortabeler over de weg, maar bespaar je ook al gauw gemiddeld zo'n € 150,- aan brandstof!

Wat bij je banden ook van groot belang is, is het bandenprofiel. De wettelijke minimale profieldiepte in Europa is 1,6 millimeter. Mochten je banden een profieldiepte hebben van 2 millimeter, zorg dan dat je jouw banden vervangt voor een veilige en comfortabele reis.

Verlichting
Goede verlichting zorgt ervoor dat je voldoende zicht hebt op de weg, maar ook dat je beter zichtbaar bent voor de andere weggebruikers. Je kunt jouw verlichting samen met iemand anders checken door een rondje om de auto te lopen en alle verlichting te controleren. Zorg daarnaast dat je altijd een setje reserve autolampjes in je dashboardkastje hebt liggen, mocht het een keer nodig zijn.

Koelvloeistof
Koelvloeistof - de naam zegt het al - is een koelmiddel dat ervoor zorgt dat de warmte van de motor van je auto kan worden afgevoerd. Hierdoor raakt de motor niet oververhit. De koelvloeistof moet worden bijgevuld als het peil onder het minimum staat. Het reservoir vind je onder de motorkap. Bij het bekijken van het peil is het belangrijk dat - net als bij het controleren van het oliepeil - de motor niet warm is en de auto waterpas staat. Voor het bijvullen van het koelvloeistof geldt één belangrijke regel: vul de koelvloeistof aan met een vloeistof die dezelfdekleur heeft als dat er al in zit.

Ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof
Kun je jouw voorraam niet goed schoon krijgen, dan betekent dat er wellicht onvoldoende ruitenspoeiervloeistof in het reservoir zit of dat de ruitenwissers aan vervanging toe zijn. Is het tijd om het reservoir bij te vullen? Onder de motorkap van je auto vind je – net als het koelvloeistofreservoir – het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof. Je herkent het reservoir vaak aan een plaatje van een raam met straaltjes water. Je kunt dit reservoir met het ruitensproeiervloeistof vullen totdat het vol is.

Naar Duitsland op vakantie?

Belangrijk om te weten als je door Duitsland reist, is dat je verplicht bent om een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos in je auto te hebben.

Verder zijn er in Duitsland op veel plekken op de snelweg geen snelheidslimiet. Er geldt dan wel een adviessnelheid van 130km/u. Wanneer je een caravan of aanhangwagen trekt is de maximaal toegestane snelheid 100 km/u. Je bent dan ook verplicht om twee wielkeggen mee te nemen.

Ga je naar Frankrijk?

Als je naar Frankrijk op vakantie gaat is de maximumsnelheid op de snelweg 130km/u bij droog weer en bij regen 110km/u. Het meenemen van een gevarendriehoek en veiligheidsvest is verplicht op de Franse wegen.

Frankrijk kent veel flitspalen en het is verboden om een systeem te gebruiken dat je hiervoor waarschuwt. Wanneer je toch gebruikmaakt van dergelijke services, kun je een boete krijgen die oploopt tot 1.500,- euro. Navigatiesystemen geven vaak een 'gevarenzone' aan van ongeveer 300 meter. Ergens in deze zone staat dan een flitser.

Ga je naar Spanje?

Wanneer je naar Spanje op vakantie gaat of door Spanje moet reizen ben je verplicht twee gevarendriehoek en een reservewiel mee te nemen. De maximumsnelheid bedraagt 120km/u. Voor campers of caravans is dat 90km/u.

Heb je een fietsendrager achter op je auto, camper of caravan? Let er dan op dat je altijd een wit markeringsbord met 3 rode strepen aan moet brengen.

Naar Italië op vakantie?

Als je naar Italië op vakantie gaat, is het belangrijk om te weten dat het verboden is om in een auto of camper te roken in het bijzijn van persoon onder de 18 jaar. In Nederland is dit (nog) niet verboden. De maximumsnelheid op snelwegen is 110km/u.

Heb je een fietsendrager? Dan mag deze aan beide kanten niet verder dan 30 cm uitsteken. Deze moet voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen.