Logo
Logo

Saharazand op je auto? Wat moet je nou wél en niet doen?

Afgelopen weekend stonden de wasstraten vol met auto's met een flinke Saharazandlaag erop. Nu het meeste Saharazand is neergestreken is het tijd om de verstofte autos weer glimmend te maken. Maar wat moet je nu doen met je auto? Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Vooral niet doen!

Wat je in ieder geval niet moet doen, is het zand van je auto vegen met je hand of een droge doek. Dit veroorzaakt namelijk alleen maar krassen, want de zandkorrels hebben dezelfde werking als schuurpapier. 

Met de hand wassen

Je kunt er ook voor kiezen om de auto met de hand te wassen. Hierbij is het belangrijk om op te letten hoé je de auto wast, want het Saharazand heeft een venijnige eigenschap: het is erg fijn én scherp. Je wilt dus krassen voorkomen.

Wat heb je nodig?

  • 2 emmers van minstens 10 liter water om genoeg water te hebben om het vuil van je auto af te spoelen.
  • 2 microvezel handschoenen of -doeken om je auto weer droog te maken.
  • autoshampoo
  • zachte allesreiniger
  • een tuinslang

Wat moet je doen om Saharazand veilig van je auto te krijgen?

  1. Spoel eerst de auto goed af met veel water. Je kunt het beste de tuinslang hiervoor gebruiken. Een speciaal hulpstuk is daarbij niet nodig. Het stromende water is het belangrijkste, daarmee is het eerste losse zand van de auto af. Denk ook aan plaatsen als de binnenzijde van de wielkasten.
  2. Werk steeds van boven naar beneden, zo krijg je geen strepen en blijft het gedeelte wat je al hebt schoongemaakt ook schoon.
  3. Het Saharazand waait overal in. Denk er dus ook aan om de deuren open te doen en het zand van bijvoorbeeld de dorpels weg te halen met een zachte allesreiniger en eventueel een kwastje of doekje.
  4. Maak een emmer klaar met een lauwwarm sopje, het moet goed schuimen. In de tweede emmer doe je schoon water. 
  5. Was de auto rustig met de shampoo en de microvezel handschoen of -doek, zonder te veel druk uit te oefenen. Het zand blijft in het schuim en de microvezels zitten. Spoel deze dus regelmatig af in de emmer met schoon water en stop ‘m daarna in de emmer met zeep om verder te gaan.
  6. Spoel royaal af met water.
  7. Wil je het helemaal goed afmaken, droog dan de auto met een droge zachte doek af.

Het resultaat mag er zijn! 

Let op Saharazand op je voorruit

Natuurlijk komt het zand ook op de voorruit. De verleiding is dan groot om het met het ruitensproeiervloeistof en je ruitenwisser het zand weg te halen. Het is toch beter om dat niet te doen. Neem thuis een plantenspuit en spoel het zand er daarmee af en droog de ruit met een microvezel doek. Doe je het toch met de ruitenwisser, dan kan het scherpe zand zorgen voor fijne krassen op de voorruit en die krassen kunnen zorgen voor een waas op je voorruit.