Logo
Logo

Met deze 11 tips rijd je zuiniger en bespaar je brandstof


Nu de brandstofprijzen de pan uit rijzen, loont het natuurlijk om extra zuinig te rijden. Want hoe minder brandstof je verbruikt, hoe minder je aan de pomp staat. Maar hoe doe je dat eigenlijk, zuinig rijden? Eigenlijk is het gewoon een kwestie van je rijgedrag aanpassen. En dat is eenvoudiger dan je denkt. Wij geven je een aantal tips.

1. Juiste bandenspanning

Zorg voor de juiste bandenspanning. Zachte banden zorgen tijdens het rijden voor meer weerstand en dus een hoger brandstofverbruik. Raadpleeg voor de juiste bandenspanning het instructieboekje van je auto. De juiste bandenspanning staat ook vermeld aan de binnenkant van het portier.

2. Hoe lichter, hoe beter

Hoe zwaarder de auto, hoe meer kracht de motor moet leveren om in beweging te komen. Check regelmatig je kofferbak en haal (zware) spullen die je niet direct nodig heb eruit.

3. Schakel op tijd

Geef voldoende gas als je accelereert, maar schakel wel snel door, normaal gesproken tussen de 2.000 en 2.500 toeren per minuut. Let er dus op dat de motor niet te veel toeren draait. Veel auto’s hebben een schakelindicator die aangeeft wanneer je kunt opschakelen.

4. Ramen dicht

Heerlijk hoor, een raampje open tijdens het rijden met warm weer, maar dat zorgt voor extra weerstand en dus een hoger brandstofverbruik. Houd ramen daarom zoveel mogelijk dicht, dat komt de aerodynamica ten goede.

5. Constante snelheid

Wanneer je voortdurend afremt en weer gas geeft, verbruik je veel meer brandstof dan bij een gelijkmatige snelheid. Gebruik daar waar mogelijk cruise control. En jouw auto verbruikt aanzienlijk minder als je 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u.

6. Kijk en anticipeer

Kijk vooruit en anticipeer op tijd. Haal bij het naderen van een verkeerslicht je voet van het gas en laat de auto rustig doorrollen. Door minder te remmen en weer gas te geven, bespaar je brandstof en ben je vlotter weer op snelheid.​

7. Remmen

Gebruik je remmen om te remmen of rem af op de motor. Zet de versnelling dus niet in zijn vrij, want dan gebruikt je auto benzine om de motor draaiende te houden. Door gewoon je remmen te gebruiken of op de motor af te remmen, verbruikt de motor dus eigenlijk geen brandstof.

8. Motor uit als je stilstaat

Moet je wachten voor een passerende trein of een openstaande brug? Zet dan je motor uit. Ook stationair draaiend verbruikt een auto namelijk brandstof. Heeft jouw auto een start-stopsysteem, dan schakelt hij zelf de motor uit bij stilstand.

9. Beperk de airco

De airco is een flinke energievreter. Het gebruik hiervan verhoogt het brandstofverbruik Dat geldt ook voor de achterruitverwarming. Uiteraard geldt hier wel dat de veiligheid niet in het geding mag komen. Pas als de ruit schoon/ontdooid is, kan de achterruitverwarming uit.

10. Goed onderhoud

Onderhoud je auto goed. Een goed onderhouden auto rijdt zuiniger. Zorg bijvoorbeeld dat je de olie op tijd ververst: met verse olie loopt de motor soepeler en is er dus minder weerstand.

Tijd voor een onderhoudsbeurt of een bezoek aan de werkplaats?

11. Actuele brandstofprijzen

Heb je Bluelink in combinatie met een abonnement op Hyundai LIVE Services, dan vind je onderweg heel eenvoudig tankstations met de actuele brandstofprijzen. Zo zie je in een oogopslag waar je het goedkoopst kunt tanken.