Hyundai Wittenberg - elektrische modellen

De expert in elektrisch en waterstof rijden

Hyundai Wittenberg is expert in elektrisch en waterstof rijden. Wij bieden keuze uit alle denkbare aandrijflijnen. Welke duurzame oplossing je ook zoekt, Hyundai Wittenberg heeft het. Wij hebben de belangrijkste informatie over elektrisch rijden voor je op een rij gezet en nemen we je mee in de wereld van milieuvriendelijk en ‘groen’ rijden.
Hyundai IONIQ 5 - Hyundai Wittenberg

Voordelen van elektrisch rijden

Over elektrisch rijden valt enorm veel te vertellen. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie over elektrisch rijden voor je op een rijtje gezet en nemen we je mee in de wereld van milieuvriendelijk en ‘groen’ rijden.

Elektrisch rijden is beter voor het milieu want je rijdt emissievrij en stoot dus geen CO2 uit, maar het brengt daarnaast ook vele andere voordelen met zich mee, namelijk:

 • Voordelig in onderhoud
 • Geen BPM of wegenbelasting (tot en met 2024)
 • Nieuwe elektrische personenauto profiteer je voor koop of private lease van € 3.350 overheidssubsidie
 • Gebruikte elektrische personenauto profiteer je voor koop of private lease van € 2.000 overheidssubsidie
 • Een elektrische auto opladen is voordeliger dan brandstof
 • Zakelijke rijders betalen slechts 16% bijtelling (over de eerste € 35.000)
 • Elektrische auto’s zijn superstil en hebben geen versnellingen, waardoor accelaratie geruisloos gaat
Elektrische aandrijving auto Hyundai Wittenberg

Elektrisch (EV/BEV)

Een elektrisch aangedreven auto, zegt het eigenlijk al; je rijdt volledig elektrisch. Een elektrische auto, ook wel EV genoemd, heeft een elektromotor in plaats van een verbrandingsmotor. De auto stoot daarmee geen schadelijke stoffen, zoals CO2 uit. Je elektrische Hyundai kun je opladen via een laadpaal bij jou thuis of in de buurt, of via een snellader langs de snelweg bijvoorbeeld. Tip: maak gebruik van regeneratief remmen, dan laadt de accu tijdens het rijden ook weer op.Hybrid aandrijving auto Hyundai Wittenberg

Hybrid (HEV)

Met een hybride auto wordt een benzinemotor ondersteunt door een elektromotor– die tijdens het remmen weer oplaadt. Bij een lage snelheid kun je zelfs helemaal elektrisch rijden. Steeds vaker hoor je ook een Mild Hybrid aandrijving, maar wat is dat? Bij een Mild Hybrid zijn de startmotor en de dynamo één en hetzelfde onderdeel, waardoor die meer energie kan omzetten in elektriciteit en meer kracht heeft dan een gewone motor. De Mild Hybrid heeft alleen geen extra elektromotor (nodig) in vergelijking met een volwaardige hybride.
Plug-in Hybrid aandrijving auto Hyundai Wittenberg

Plug-in Hybrid (PHEV)

Een Plug-in Hybride auto werkt hetzelfde als bij een hybride auto, alleen zegt de naam het al: je hebt een stekker nodig om ‘in te pluggen’ en je batterij op te laden. De zuinige benzinemotor combineert de energie en krachten van een oplaadbare batterij. Je zou zelfs volledig elektrisch kunnen rijden met en Plug-in Hybride auto als je alleen binnen de stad rijdt. De auto schakelt automatisch over op brandstof wanneer de batterij leeg is of meer vermogen nodig heeft. Je moet dus wel rekening houden dat je moet tanken en de auto moet opladen.
Waterstof aandrijving auto Hyundai Wittenberg

Waterstof (FC(E)V)

In een waterstofauto zit een brandstofcel waar zuurstof en waterstof samenkomen om elektriciteit op te wekken en af te geven aan het accupakket en de elektromotor. Wat stoot een waterstofauto uiteindelijk uit? Alleen water! Voordeel: opladen is bij een waterstofauto niet nodig, maar waterstof tanken wel. Dit doe je in slechts 5 minuten!

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel deze dan aan onze EV-experts.

Wat kost het laden van een elektrische auto?

Close

De kosten voor opladen verschillen per Hyundai-model. En snelladen is duurder dan opladen via een gewone laadpaal. Toch is het volledig opladen van je elektrische Hyundai voordeliger dan je denkt én goedkoper dan een volle tank met benzine. Uitgaande van een bedrag van € 0,22 per kWh, laad je de accu van een Hyundai KONA Electric bijvoorbeeld voor nog geen € 20,- volledig op. 

Is een elektrische of hybride auto altijd in een automaat verkrijgbaar?

Close

Ja, wanneer je een elektrische of hybride Hyundai rijdt, is de auto alleen maar in een automaat-uitvoering beschikbaar. Je hebt dus maar twee pedalen; de linker voor het remmen en de rechter om snelheid te maken en ‘gas te geven’. Als je jouw voet van de rechter pedaal haalt, dan remt de auto automatisch af en wek je energie op.

Wat is regeneratief remmen?

Close

Bij regeneratief remmen rem je af op de elektromotor. Dit doe je door je voet van het ‘gaspedaal’ af te halen. Tijdens het remmen wordt een dynamo aan het werk gezet die energie opwekt en die energie wordt teruggevoerd aan de batterij, waardoor de actieradius van de auto toeneemt.

Wat betekent kilowattuur (kWh)?

Close

Kilowattuur is een eenheid voor hoeveel energie een batterij kan opslaan. Hoe groter de batterijcapaciteit, hoe grotere actieradius de auto heeft.

Wat is wisselstroom?

Close

Met wisselstroom wordt de vorm van elektriciteit bedoeld, zoals die via het stroom van woningen of andere gebouwen wordt geleverd. Wisselstroom kan dan ook gebruikt worden voor het laden van elektrische voertuigen. In het Engels heet dit ook wel: alternating current, ook wel AC genoemd. 

Hoe kan ik het meest efficiënt rijden met een elektrische auto?

Close

Dat hangt af van verschillende factoren, onder andere:

 • Schakel de ECO-stand in
 • Rijd in vloeiend. Je verspilt veel energie door regelmatig het ‘gaspedaal’ flink in te drukken.
 • Laat de auto zoveel mogelijk regeneratief remmen
 • Rijd geen 130 km op de snelweg als dat mag, maar beperk het tot iets langzamer. Dit scheelt enorm in het verbruik en je komt slechts een paar minuten later aan op je bestemming.
 • Koel of verwarm de auto wanneer hij aangesloten is aan een laadpaal.
 • Maak gebruik van de ‘driver-only’-functie als je alleen rijdt: alleen de bestuurderskant wordt dan verkoeld of verwarmd. 

Heeft een elektrische auto veel onderhoud nodig?

Close

In vergelijking met een brandstofauto is een elektrische auto veel voordeliger in onderhoud. Een elektrische auto heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen die resulteren in minder onderdelen die slijten of vervangen moeten worden. Dus minder onderhoud en minder kosten!

Wat houdt de overheidssubsidie voor elektrische auto's in?

Close

Het doel van de overheid is om het rijden van elektrische auto te stimuleren. De subsidie resulteert in een aantrekkelijkere prijs voor aanschaf of private lease van de auto.

Met als doel:

 • Rond 2025 moet er een volwaardige markt van gebruikte elektrische auto’s voor particulieren zijn.
 • In 2030 dient 100 % van de nieuwverkopen van personenauto’s elektrisch te zijn.

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van de overheidssubsidie?

Close

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet de auto in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De fiscale prijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000,- en mag niet hoger zijn dan € 45.000,-.
 • De auto moet een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer zijn.
 • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrisch voertuig.

Meer informatie over de mogelijkheden? Vraag het gerust aan onze verkoopadviseurs of raadpleeg de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer informatie bij de RVO

Hoeveel overheidssubsidie is er nog beschikbaar voor aanschaf of lease van een elektrische auto?

Close

Wil je weten hoeveel subsidie er nog beschikbaar is?

Bekijk de website van RVO om te zien hoeveel subsidie er nog vrij is voor nieuwe én gebruikte elektrische auto's.

Is een auto op waterstof ook een elektrische auto?

Close

Ja, een NEXO bijvoorbeeld is een waterstofauto, maar eigenlijk een elektrische auto. Dit komt omdat in de brandstofcel waterstof en zuurstof samenkomt die elektriciteit opwekken, waardoor de auto dus op elektriciteit rijdt. 

Hoe tank ik waterstof?

Close

Je kunt tegenwoordig op een aantal plekken in Nederland waterstof tanken. Dit werkt in principe hetzelfde als met een benzineauto tanken. Je pakt het vulpistool van het waterstoftankstation en plaatst hem in de aansluiting van de auto. Binnen vijf minuten is je waterstofauto vol en weer klaar om de weg op te gaan.
Hyundai privé en zakelijk leasen - Hyundai Wittenberg
Benieuwd naar welke elektrische of hybride Hyundai het beste bij jou past?

Heb je interesse of vragen? Laat het ons weten en onze verkopers vertellen met veel plezier meer over onze elektrische en hybride aangedreven Hyundai’s.