De zelfrijdende Hyundai is niet ver weg!

De Hyundai NEXO, de waterstof auto van Hyundai heeft maar liefst 190 kilometer zelfstandig afgelegd. Dat gebeurde in Zuid-Korea tussen de steden Seoul en Pyeongchang.

Het was voor het eerst dat Hyundai een praktijkdemonstratie met level 4-autonoom rijdende auto’s hield waarbij over langere afstanden snelheden werden bereikt van 100 tot 110 km/uur: de maximumsnelheid op de Koreaanse snelwegen. Normaal wordt autonoom rijden vooral gedemonstreerd met beperkte snelheden en op kleinere, vaak afgesloten trajecten van wegen.

In totaal namen vijf auto’s deel aan de praktijkdemonstratie. Drie voertuigen waren gebaseerd op de Hyundai NEXO, de waterstofauto die in maart in Korea in de verkoop gaat en in de zomer van 2018 ook in Nederland beschikbaar is. De twee andere auto’s waren Genesis G80’s, eveneens uitgerust met level 4-technologie. Alle voertuigen waren voorzien van 5G-netwerktechnologie voor de beste connectiviteit onderweg.

De praktijkdemonstratie ging van start in Seoul. Bestuurders activeerden de autonome rijmodus door de knoppen ‘CRUISE’ en ‘SET’ op het stuurwiel ingedrukt te houden. Direct daarna begon de 190 kilometer lange reis naar Pyeongchang. Het wisselen van rijstroken, het uitvoeren van inhaalacties en zelfs het rijden door tolpoortjes: alles verliep probleemloos. De prototypes gingen op in de natuurlijke flow van het verkeer.