Winterbanden voor uw veiligheid

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: in de winter doet u er verstandig aan winterbanden te monteren. Maar waarom is het zo belangrijk om uw banden te wisselen?

Bij winterbanden wordt gebruik gemaakt van een speciaal rubbermengsel dat zich makkelijk aanpast aan lage temperaturen en slechte winterse weersomstandigheden. Daarmee heeft een winterband bij temperaturen onder de 7°C (gemiddeld 5 maanden van het jaar!) aanzienlijk meer grip dan een zomerband. Niet alleen als het sneeuwt, ijzelt of regent maar ook op droge en koude wegen.

Winterbanden

  1. Grip bij winterse omstandigheden
  2. Kortere remweg en minder slijtage
  3. Verplicht in meerdere landen
  4. Voor eigen en andermans veiligheid!

Meer grip

De winterband heeft een speciaal profiel dat bestaat uit fijne lamellen. Deze geven behalve verbeterde grip ook meer comfort en een betere afvoer van water of natte sneeuw. Hierdoor is het profiel van een winterband veel meer geschikt om regen, sneeuw en vuil af te voeren dan het profiel van een zomerband. Dit verkort de remweg (ca. 10%) en geeft meer grip. Resultaat is betere wegligging met meer rijcomfort en verminderde kans op aquaplaning

Lagere premie

Winterbanden bieden u meer veiligheid en daarmee een geringer risico op aanrijdingen en schade aan uw voertuig. Dat kan weer een positief effect hebben op de hoogte van uw verzekeringspremie (no claim) en uw eigen risico. Het is ook om deze reden dat het gebruik van winterbanden door de leasemaatschappijen aanbevolen wordt!

Verplicht in het buitenland

In sommige (Europese) landen is het gebruik van winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden. Mocht u hier een ongeluk krijgen/veroorzaken, kunt u in grote problemen komen wanneer blijkt dat u geen winterbanden heeft. Daarbij komt dat de kosten voor winterbanden in verhouding laag zijn. Uiteraard heeft u wel de investering, echter uw zomerbanden slijten niet in de wintermaanden.

Welke winterbanden kiest u?

Neem banden in de voorgeschreven (standaard) bandenmaat. Heeft u brede banden en grote velgen dan is het verstandig om te kiezen voor de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijbehorende velgen. Bij gladheid geldt een breed contactvlak met het wegdek als een nadeel.

Bandenspanning

Winterbanden dienen over het algemeen een 0,2 bar hogere bandenspanning te hebben dan de zomerbanden. Als u uw banden bij Wittenberg laat monteren, zullen de monteurs daar altijd rekening mee houden.

Afspraak maken