Tips voor rijden bij gladheid

Dat het weer in Nederland onvoorspelbaar is weten we allemaal. De temperaturen kunnen snel dalen met bijkomstigheden van sneeuw en ijzel met spekgladde wegen tot gevolg. Wij hebben vijf bruikbare tips voor het rijden met gladheid om een rijtje gezet.

1. Bewaar afstand

Het klinkt als een cliché, maar met het houden van voldoende afstand kunnen een hoop ongelukken worden voorkomen. De remweg is vele malen langer bij extreme gladheid. Mocht je voorganger plotseling moeten remmen heb je met voldoende afstand genoeg tijd om af te remmen.

2. Kijk ver vooruit

Vooruit kijken is net zo belangrijk als afstand houden. Als je zo ver mogelijk vooruit kijkt stuur je meestal vanzelf de goede lijn. Ook kan je sneller reageren op situaties.

3. Rem soms hard en soms niet

Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet pompend remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Trap de rem en koppeling - bij voorkeur tegelijkertijd – hard in. Schrik niet als het rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat de wielen blijven draaien (anti-blokkeren dus) en daardoor kun je blijven sturen als dat nodig is.

In bochten is het beter om helemaal niet te remmen en alleen het gas los te laten. Geef pas weer gas als je de bocht uit bent. Mocht je de bocht toch niet goed hebben ingeschat, blijf dan vooral kalm en trek niet aan je stuur. U kunt de auto beter laten glijden en rustig het stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra u weer grip hebt, ga je dan vanzelf de goede kant op.

4. Rustig optrekken

Optrekken vanuit stilstand kan soms leiden tot flinke glijpartijen. Bij teveel gas kunnen de slippende banden zich dieper in de sneeuw graven waardoor wegkomen steeds moeilijker wordt. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen. Het belangrijkste is weinig gas geven en de koppeling heel rustig laten opkomen. Dat kan overigens ook prima in de eerste versnelling.

5. Winterbanden

Winterbanden zijn altijd aan te raden bij temperaturen onder de 7 graden. De remweg is aanzienlijk korter en de kans om in de slip te raken kleiner. Maar ook met winterbanden moet je extra opletten bij glad wegdek, bij te hard rijden zijn de voordelen van winterbanden minimaal. Pas dus altijd je rijgedrag aan.

Offerte ontvangen voor winterbanden? Bekijk dan de winterbanden acties!

Bekijk acties