Zomerbanden wisselen

Tijd voor zomerbanden!

Langzaam stijgt de temperatuur weer, dat betekent: tijd voor zomerbanden! Maak nu uw afspraak bij Hyundai Wittenberg voor een bandenwissel.

Waarom zijn zomerbanden zo belangrijk?

Winterbanden in de zomer langere remweg

In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op sneeuw en minder effectief is op droog wegdek. Dat geldt nog sterker bij banden die geschikt zijn voor een hogere snelheid.

Bovendien: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo’n 14 à 15 meter nodig. Bij een buitentemperatuur van zo’n 35°C zijn de remprestaties van winterbanden van zo’n 30% minder dan die van zomerbanden. In het bovenstaande voorbeeld zou de auto op winterbanden dan dus zo’n 19 meter nodig hebben om tot stilstand te komen.

In de zomer is de wegligging van winterbanden slechter

In de zomer is de wegligging, zowel bij all seasonbanden als bij winterbanden, ook minder goed dan die van zomerbanden. Maar hier zijn de verschillen wel kleiner dan bij de remweg. Al met al is de conclusie dat het beter is in de zomer op zomerbanden te rijden, hoewel je in de zomer veel minder te maken hebt met kritieke rijdomstandigheden.
Rijd je in de zomer op all seasonbanden of zelfs op winterbanden dan moet je je rijgedrag wel aanpassen. Je moet de langere remweg en minder goede wegligging compenseren door het aanpassen van je snelheid en volgafstand.

Winterbanden slijten meer in de zomer

Met winterbanden de zomer door is dus verre van ideaal. Want er is nóg een belangrijk nadeel, namelijk dat winterbanden in de zomer door de hogere temperaturen aanmerkelijk sneller slijten dan in de winter. En juist in de winter is het belangrijk dat je winterbanden nog voldoende profiel hebben. Nog meer reden dus om de winterbanden in de zomer te verwisselen voor zomerbanden. Doe dat ongeveer als de zomertijd begint. De winterbanden kun je dan veilig laten opslaan zodat je ze weer kunt laten monteren als het weer winter wordt. Want met zomerbanden in de winter rijden, dat is echt geen goed idee!

Handige vuistregel: gaat de zomertijd in, dan verwissel je de winterbanden voor zomer-exemplaren.


Bron: ANWB.