16.04.2021
Hyundai KONA Electric autoweek test

KONA Electric is winnaar van elektrische autotest

In de race naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, de mooiste uitstraling en de krachtigste accu (waar u het verste mee komt), kwam de KONA Electric als beste uit de test! AutoWeek testte de KONA Electric en vier andere EV's – Tesla Model S, Jaguar I-Pace, Mercedes-Benz EQC en Renault Zoe – op en neer van Amsterdam naar Maastricht. En dit was het resultaat...

Proef op de som

Om een idee te krijgen hoe ver u met een volle accu van een elektrische auto komt, kunt u de accu helemaal leeg rijden tot de auto stilvalt. Maar voor u wellicht niet zo'n prettig idee om daadwerkelijk op een vluchtstrook tot stilstand te komen. AutoWeek durfde het aan en nam de proef op de som. Zij dachten: 'meten is weten', en alle auto's beloven een mooie actieradius. Dus gingen zij met de vijf EV's op pad.

De steeds nieuwere elektrische voertuigen beloven wat! Nederland neemt elektrisch rijden ook steeds serieuzer en is nu al een goed dekkend netwerk voor snelladers. Dit maakt de keuze om elektrisch te gaan rijden natuurlijk een stuk aantrekkelijker. Maar ook gemakkelijker. Zo kon de redactie van AutoWeek voorafgaand plannen bij welke snelladers zij konden stoppen.

De AutoWeek-redactie vertrok vanaf Hoofddorp naar de Maasboulevard in Maastricht. Een route van totaal 225 km. Heen en terug praten we over een afstand van 450 km in totaal.
Volledig opgeladen en al voorverwarmd zijn de auto's klaar voor vertrek. Dit belooft een zorgeloze rit te worden op en neer naar het zuiden te worden.

In tegenstelling tot tien jaar geleden zijn alle vijf de auto's prima in staat om snelheden te bereiken van ver boven het landelijk maximum. Maar evengoed hield de redactie van AutoWeek zich keurig aan de snelheid van 100 km/h en op buitenwegen en in de bebouwde kom aan de daar geldende limieten. Om het verschil in rijgedrag van de verschillende redactieleden van AutoWeek zo veel mogelijk af te vlakken, rijden de vijf bestuurders om beurten allemaal in de vijf elektrische auto's.

Op de grens

Bij het eindpunt, vlak voor de grens aan de zuidkant van Maastricht vallen de bescheiden cijfers van de Hyundai KONA Electric in het bijzonder op: de Kona heeft net iets meer dan de helft van zijn lading verbruikt (55%) en zou op de terugweg een heel korte stop bij een snellader moeten maken om de finish in Hoofddorp te halen.

De witte KONA staat op Michelins Primacy 4 banden, die sinds kort standaard zijn. Behalve dat deze bandenkeuze het rijgedrag ten goede komt, scheelt het ook in rolweerstand en dus in verbruik en actieradius. In de WLTP-test was de actieradius van de KONA tot voor kort 449 km en met de Michelins is dat voortaan 484 km.

Op de terugweg net voor de finish in Hoofddorp, gaat de KONA Electric toch nog even aan de lader. De teller staat op 8% van de resterende accucapaciteit. De rest van de auto's - uitgezonderd de Tesla Model S - heeft al eerder moeten stoppen om de accu op te laden.

Beoordeling

Als het om actieradius gaat, is de Tesla nog steeds de ongeslagen nummer één. Maar... dat is niet het enige waar de redactie van AutoWeek op heeft beoordeeld. Zij keken namelijk ook naar de comfort in de auto, het rijgemak en het algehele plaatje. Daaruit kwam de Hyundai KONA Electric als beste uit de test.

AutoWeek: "Deze rit bevestigt het weer: wat is dit een ontzettend knap ding. Hij kost nog niet eens anderhalf keer de prijs van de Renault, maar is drie keer zo goed. De actieradius is echt indrukwekkend voor dit geld en hoewel de styling uw ding moet zijn, ontbreekt het u nergens aan. Zeker afgezet tegen zijn prijs is de KONA van dit vijftal onbetwist de EV die u moet hebben."

U kunt prettig zitten in de KONA Electric, de wegligging is goed, de auto is voorzien van verschillende digitale mogelijkheden en met deze goede motor kan de KONA Electric het heel ver schoppen!


Specificaties

Hyundai KONA ElectricJaguar I-PaceMercedes-Benz EQCRenault ZoeTesla Model S
Max. vermogen
Max. koppel
Gewicht
Accucapaciteit
Actieradius
150 kW/204 pk
395 Nm
1.660 kg
64
449 km/h
294 kW/400 pk
696 Nm
2.133 kg
90
200 km/h
300 kW/408 pk
780 Nm
2.395 kg
80
180 km/h
100 kW/135 pk
245 Nm
1.502 kg
52
140 km/h
330 kW/440 pk
660 Nm
2.220 kg
100
250 km/h
Accupercentage bij start
Afgelezen actieradius bij start
Accupercentage in Maastricht
(na 229 km)
Bijgeladen actieradius
Accupercentage bij finish
Actieradius bij finish
Gemiddeld testverbruik
Hoe vaak geladen
(heen en terug)
100%
448 km
45%

278 km
54%
211 km
16,6 kWh/100km
1 keer
100%
369 km
35%

218 km
31%
116 km
23,4kWh/100km
1 keer
100%
282 km
28%

201 km
14%
44 km
23,9 kWh/100 km
1 keer
100%
256 km
19%

221 km
11%
41 km
17,1 kWh/100 km
1 keer
100%
574 km
54%

314 km
8%
47 km
17,3 kWh/100 km
0 keerAllard Ralff ook erg te spreken over de Hyundai KONA Electric

RTL Autowereld duikt de bloembollenvelden in met de vernieuwde Hyundai KONA Electric. Verslaggever Allard Kalff vertelt wat er allemaal anders is en hoe deze elektrische SUV in Hyundai’s grote groene plan past. ‘U merkt achter het stuur dat Hyundai al heel lang bezig is met elektrische auto’s – langer dan veel concurrenten, waarvan sommige pas net een elektrische auto hebben. Dit is puur genieten.’

KONA Electric is de Hemaworst onder de EV's

Ook de Volkskrant heeft verschillende elektrische auto's onder de loop genomen. Een elektrische auto aanschaffen is beste wel een investering en men schrikt dan ook van de aanschafprijs. Daarom besloot de Volkskrant om dit op een andere manier te bekijken.

"We hebben een nieuw kengetal bedacht: de prijs per kilometeractieradius. Deze index toont wat elke kilometer elektrische actieradius kost. Daartoe deelden we de verkoopprijs door het maximaal aantal kilometers dat op een volle accu wordt gehaald. En dan blijken de verschillen in de elektrische auto's best groot.De Hyundai KONA Electric biedt de meeste elektrische kilometers voor zijn geld: als de prijs wordt afgezet tegen de actieradius, blijkt dit de vriendelijkst geprijsde e-auto van dit moment. Per kilometer kost de KONA 91 euro en is daarmee de Hemaworst onder de elektrische auto's. De kostbaarste reikwijdte biedt de Tesla Model X: per kilometer actieradius betaalt de consument voor deze auto 206 euro; ruim twee keer zoveel als bij de Hyundai."

Op zoek naar een KONA Electric?

De KONA Electric biedt keuze uit twee verschillende batterijpakketten: 64 kWh (met een actieradius van 484 km volgens WLTP) en 39 kWh (actieradius van 305 km volgens WLTP). De elektrische SUV dankt zijn riante rijbereik aan een aantal opvallende updates. Zo zorgen nieuwe Michelin Primacy 4-banden onder de KONA Electric voor een aanzienlijkere lagere rolweerstand. Meer weten over de KONA Electric?

Ontdekt de KONA Electric hier