IONIQ 2019 laden

Wat kost elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op fossiele brandstof. Je rijdt wegenbelastingvrij, de onderhoudskosten zijn veel lager en het opladen van een auto is goedkoper dan tanken. We zetten alle kosten rondom elektrisch rijden voor je op een rij.


​​

Waar gebruik jij je elektrische Hyundai voor?

Privé gebruik

Ga je privé rijden met jouw elektrische Hyundai? Dan is het goed om te weten dat je hiervoor geen wegenbelasting betaalt. Daarnaast betaal je ook geen BPM bij de aanschaf van een elektrische auto, omdat deze geen CO2 uitstoot. Het opladen van een elektrische auto is bovendien veel voordeliger dan het tanken van brandstof.

Hoewel de kosten voor het opladen van een elektrische auto verschillen per model, is elektrisch laden voordeliger dan je denkt. Wanneer je uitgaat van een bedrag van € 0,21 per kWh, is de accu van bijvoorbeeld de Hyundai IONIQ Electric al volledig opgeladen voor nog geen € 10,-. En heb je thuis zonnepanelen, dan kun je wellicht zelfs gratis elektrisch rijden. Het makkelijkste is om een Hyundai Laadpakket voor thuis aan te schaffen. Daarmee kun je op elk gewenst moment thuis je auto opladen.

Ook het onderhoud van een elektrische auto is voordeliger, omdat deze auto minder onderdelen bevat die periodiek vervangen moeten worden. Het onderhoud van een elektrische auto bedraagt daarom doorgaans maar een derde van de onderhoudskosten van een brandstofauto. Het rijden van een elektrische auto heeft dus een hoop financiële voordelen.

Privé rijden elektrische Hyundai - Wittenberg
Zakelijk rijden elektrische Hyundai - Wittenberg

Zakelijk gebruik

Ga je jouw elektrische Hyundai zakelijk rijden, dan zijn er verschillende voordelen. Interessant is de lage fiscale bijtelling van 8 %, waardoor het privégebruik van een elektrische Hyundai al snel € 3.000,- per jaar goedkoper is dan een vergelijkbare benzineauto. Kies je voor een Hyundai Laadpakket met hosting, dan kunnen de kosten voor het opladen automatisch worden doorberekend aan de werkgever of leasemaatschappij.

Bedrijven en ondernemers kunnen gebruikmaken van diverse stimulerende maatregelen, waaronder de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Sommige gemeenten verstrekken daarnaast subsidies om elektrisch rijden te stimuleren, informeer voor de mogelijkheden bij je gemeente.

Benieuwd welke elektrische Hyundai het best bij jou past?


Bekijk al onze elektrische modellen​​


​​

De fiscale voordelen op een rij

  • Een elektrische auto is vrijgesteld van wegenbelasting (MRB)
  • Je betaalt geen aanschafbelasting BPM
  • 8 % bijtelling tot € 45.000 in 2020 voor zakelijke rijders
  • Bedrijven en ondernemers hebben recht op MIA en Vamil
  • Veel gemeentes verstrekken subsidies voor elektrisch rijden en het plaatsen van laadpalen
  • De onderhoudskosten van een elektrische auto zijn voordeliger

Wat kost opladen?

Het opladen van een elektrische auto is goedkoper dan brandstof tanken, maar wat zijn de kosten nu precies? Dat hangt af van het elektrische model dat je rijdt en waar je oplaadt. Thuis opladen kost gemiddeld € 0,21 per kWh. Zo is de batterij van bijvoorbeeld een Hyundai IONIQ Electric al volledig opgeladen voor nog geen € 10,-.

De prijzen voor het opladen van je elektrische auto bij een openbaar laadpunt verschillen. Net zoals bij brandstoftankstations variëren de prijzen per aanbieder. De gemiddelde kosten zijn € 0,33 per kWh. Voor snellaadstations variëren deze kosten ook. Sommige oplaadpalen en snellaadstations berekenen bij de kosten per laadsessie een starttarief. En soms komt het voor dat je een snellaadsessie per minuut afrekent in plaats van per kWh. Voor het opladen van jouw elektrische Hyundai bij een (snel)laadstation gebruik je een oplaadpas.
Wil je de oplaadkosten onder controle houden? Dit kan met de Laadpakketten van Hyundai.

Kosten onderhoud van elektrische auto's

Is je weleens opgevallen hoe stil een elektrische auto is? Dat komt omdat een elektrische auto minder bewegende delen – zoals een distributieriem en zuigers – heeft dan een traditionele auto met verbrandingsmotor. Minder onderdelen betekent ook goed voor je portemonnee. Immers, je hebt minder slijtagekosten. Monteurs hebben dus minder werk aan jouw auto en en zijn dus minder lang bezig.


​​

Onderhoud aan je elektrische Hyundai

Bekijk ook de infographic van Hyundai waarin alles uitgelegd staat over de onderhoud aan je elektrische auto.

Download infographic


​​


​​

Wat wil je weten over elektrisch rijden?

Over elektrisch rijden valt enorm veel te vertellen. Om je wegwijs te maken in de wereld van groene mobiliteit, hebben wij de belangrijkste informatie over elektrisch rijden voor je op een rijtje gezet. Klik hieronder op het thema van jouw keuze.

Voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch laden

Alles over elektrisch laden

Elektrisch rijden

Wat is elektrisch rijden en waar moet je rekening mee houden?

Elektrisch laden

Hoe werkt het en wat moet je hierover weten?

Kosten elektrisch rijden

Alle kosten rondom elektrisch rijden op een rij.