Banner Ioniq Electric

Hoe werkt elektrisch laden?

Nooit meer tanken; als elektrisch rijder laad je jouw auto gewoon thuis op of via de laadpaal bij jou in de buurt of op het werk. Maar hoe werkt opladen nu eigenlijk? Wanneer gebruik je een laadkabel en wanneer niet? Hoeveel tijd neemt opladen in beslag? We nemen je mee in de wereld van het opladen en vertellen je natuurlijk ook wáár je kunt opladen.


​​

Bekijk ook de infographic waarin alles over de verschillende manieren van laden in uitgelegd staat.

Download infographic

Elektrische Hyundai opladen

​​


​​

Bekijk hier meer video’s van de Hyundai Electric AcademyVerschillende laadvormen

Er zijn verschillende manieren om je elektrische auto op te laden. Je kunt je auto thuis opladen, maar je hebt ook verschillende mogelijkheden om publiek te laden. In de wijk bijvoorbeeld, op je werk of langs de snelweg.

Thuisladen

 • Een eigen oplaadpunt bij jou thuis. Samen met je Hyundai-dealer kun jij bepalen welk Hyundai Laadpakket bij jou past.
 • Een 3-fase 32A 22kW oplaadpunt *
 • Je laadt tegen het normale energietarief van jouw energieleverancier.
 • Keuze uit vaste kabel of stopcontact.
 • Dynamic Home Load Balancing zorgt ervoor dat de beschikbare stroomcapaciteit van jouw huisaansluiting optimaal verdeeld wordt en je geen last hebt van stroomuitval

* Laadpunt wordt afgesteld op hoogst haalbare laadsnelheid​

Publiek laden

 • We raden publiek laden aan voor parkeerplekken waar automobilisten langer dan 20 minuten geparkeerd staan.
 • Je betaalt met een oplaadpas. Deze kun je gebruiken bij alle openbare oplaadpunten in Nederland.
 • Publiek laden kan op meer dan 40.000 locaties langs de snelweg, in woonwijken of bijvoorbeeld op je werk.
 • De meeste publieke laadpalen werken op 16 ampère. Dit betekent dat je met een 1-fase laadkabel tot 3.7 kW per uur laadt.
 • De Hyundai KONA Electric wordt geleverd met een 1-fase en 3-fase laadkabel. De 3-fase laadkabel laadt tot 3x sneller. Dit betekent dat je tot 11 kW per uur laadt.
 • Heb je geen mogelijkheid tot het plaatsen van een eigen laadpaal. Vraag via openbaarladen.nl een publieke laadpaal aan voor in je straat.

Snelladen

 • We raden snelladen aan tijdens het afleggen van lange afstanden zonder lange tussenstop. Denk hierbij aan het laden langs de snelweg.
 • Je betaalt met oplaadpas of app. Deze kun je voor alle openbare oplaadpunten in Nederland gebruiken.
 • Bij een snellaadpunt maak je gebruik van de laadkabel die bij de laadvoorziening hoort. Je eigen oplaadkabel heb je dus niet nodig.
 • De batterij van je elektrische auto laadt tot maximaal 80% op tijdens snelladen.


Benieuwd welke elektrische Hyundai het best bij jou past?
Bekijk al onze elektrische modellen.

De groene modellen van Hyundai


Laden via wisselstroom (AC)

Wisselstroom is de stroom zoals die bijvoorbeeld uit je stopcontact thuis komt. Een batterij van een elektrische auto werkt echter op gelijkstroom (DC). Om een elektrische auto toch te kunnen opladen via het gewone elektriciteitsnet, zet de omvormer in de auto de wisselstroom om naar gelijkstroom. Afhankelijk van de batterij in jouw elektrische Hyundai en het laadstation kun je met verschillende sterktes laden: hoe meer kW’s, hoe korter de laadtijd.

Laden via gelijkstroom (DC)

Gelijkstroom is stroom met een constante stroomrichting. Oplaadpalen werken met gelijkstroom. Het voordeel daarvan is dat de oplaadpaal direct de batterij oplaadt. Een omvormer is daarbij niet nodig. De omvormer in de auto bepaalt en beperkt niet de laadsnelheid van de batterij. Via een snellaadstation (DC-laadpaal) kun je de batterij in de auto dus heel snel opladen.


​​

Waar kan ik laden in Nederland?

Nederland telt duizenden laadpunten. Er is altijd een laadpunt in de buurt. Vooral in de Randstad is het aanbod enorm. En er komen alleen maar meer locaties bij. Bekijk ze hier allemaal! En je ziet meteen of ze beschikbaar zijn.

OPLAADPAAL ZOEKEN


Wat wil je weten over elektrisch rijden?

Over elektrisch rijden valt enorm veel te vertellen. Om je wegwijs te maken in de wereld van groene mobiliteit, hebben wij de belangrijkste informatie over elektrisch rijden voor je op een rijtje gezet. Klik hieronder op het thema van jouw keuze.

Voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch laden

Alles over elektrisch laden

Elektrisch rijden

Wat is het precies en waar moet je rekening mee houden?

Elektrisch laden

Hoe werkt het en wat moet je hierover weten?

Kosten elektrisch rijden

Alle kosten rondom elektrisch rijden op een rij.